GeoScouten

Scouting. Laat je uitdagen!

Cursusprogramma

Geoscouten begint vrijdagavond 22 februari 2019 om 20:00 uur op het Scoutcentrum ‘Achter de Berg’ in Nistelrode.

Nistelrode (in de volksmond Nisseroi / Nisseroej) is een dorp in de gemeente Bernheze in de provincie Noord-Brabant, gelegen in de Peelrand. In 1994 werden de gemeenten Heeswijk-Dinther, Heesch en Nistelrode samengevoegd tot de gemeente Bernheze. In 1291 werd Nistelrode voor het eerst vernoemd als Nysterle. De uitgang le komt van loo dat bos betekent. De oorsprong van nister is minder duidelijk. Het kan om nittel gaan (= brandnetel) of om nester dat westen zou betekenen.

We gebruiken op dit Scoutcentrum de blokhut d’n Burcht als binnen accommodatie, en jij kampeert daar in jouw eigen shelter.

Op de website van Scouting Nederland is de kwalificatiekaart “Instructeur navigeren” gepubliceerd, waarin de competenties staan die iemand moet beheersen om deze kwalificatie te verwerven. Je kunt deze kwalificatiekaart downloaden via: https://www.scouting.nl/downloads/scouting-academy/kwalificatiekaarten/trainersopleiders-1/4004-kwalificatiekaart-instructeur-navigeren/file.

Nadat jij je als cursist hebt aangemeld, vul je in overleg met de praktijkbegeleider van jouw Scoutinggroep de kwalificatiekaart “Instructeur navigeren”, deel B in, zodat wij een indruk krijgen welke kennis en vaardigheden uit dat deel jij al beheerst. Deze ingevulde kwalificatiekaart stuur je tijdig naar ons op, en gebruikt de cursusstaf om een programma op maat te maken.

Tijdens Geoscouten kun je Scouting competenties onder de knie krijgen die worden genoemd in de kwalificatiekaart “Instructeur navigeren”, deel B - eigen specialisme: kennis van het materiaal, routetechnieken + kennis en vaardigheden op hike.

De overdracht van kennis, vaardigheden en inzichten door ervaren vakopleiders mixen we met het direct (buiten) toepassen in de praktijk.

Veel van de genoemde kennis die wordt genoemd in de kwalificatiekaart “Instructeur navigeren”, staat beschreven in het ideeënboek Hiken, dat werd verkocht door de Scout Shop.

Neem ook vast een kijkje op: https://nl.scoutwiki.org/Categorie:Hiketechnieken en https://nl.scoutwiki.org/Routetechnieken.

Zaterdag

In een roulatieprogramma vergroot je op zaterdag jouw basisvaardigheden in het gebruik van kaarten, kompas en GPS.

We leren je ’s avonds een goede opzet en planning te maken voor een hike. Daarbij maken we gebruik van een door ons ontwikkeld rekenmodel in Excel. Dit programma krijg je mee naar huis.

We schenken tijdens Geoscouten aandacht hoe je een thema opbouwt dat past bij de speltak waarin jij actief bent, en hoe je dit in een hike kunt verwerken.

Zaterdagavond is er royaal tijd gepland om gezellig te gourmetten.

Zondag

Op basis van het fundament dat je op zaterdag kreeg, verdiep jij je kennis en vaardigheden tijdens twee programmablokken, waarbij je – van tevoren – kiest uit vier workshops:

  1. In deze workshop ga je verschillende navigatie hulpmiddelen maken, en om te kunnen navigeren, leer je er mee te werken. Zo maak je o.a. een Jacobsstaf of graadstok, die een voorloper is op de sextant. In de 17de eeuw gebruikte men dit instrument om hoeken te meten. Ook kun je er de hoogte van gebouwen, en de positie van de zon ten opzichte van de horizon en de afstanden tussen sterren mee bepalen. Scheepvaarders bepaalden zo op welke breedtegraad zij zich bevonden en zo navigeerden zij over de oceanen. Het instrument is vrij eenvoudig en bestaat uit een houten stok met een schaalverdeling. Haaks hierop een verschuifbare tweede stok. Men plaatste het uit einde van de stok onder het oog en keek beurtelings naar het object waarvan men de hoogte wilde weten en de horizon. Door de dwars stok te schuiven tot hij ogenschijnlijk tussen de twee punten past, kon men op de hoofdstok de schaalverdeling aflezen.

    In het logo van de Wereldjamboree 1937 heeft de Jakobsstaf 4 dwarslatten en daardoor 10 uitsteeksels. Deze stonden voor Scouts in die tijd symbool voor de 10 padvinderswetten. Bij de slotceremonie van de Jamboree op 9 augustus 1937 kregen alle contingent leiders uit handen van Robert Baden-Powell een Jakobsstaf uitgereikt.
  2. Navigeren met GPS, met onder andere markeren, invoeren en navigeren naar een waypoint. In deze workshop komt o.a. het maken van je eigen geocache aan bod. Bij een grotere geocache kun je een goodie, zoals speelgoed of een trackable achterlaten. Je past de tips toe bij het plaatsen van een nieuwe geocache, waarna je onderling op zoek gaat naar de geocache die een andere deelnemer heeft gemaakt / geplaatst.

  3. Routepuzzels, codes en geheimschriften maken en oplossen. Julius Caesar was de eerste die een geheimschrift maakte door met een eenvoudige formule de letters van het alfabet door elkaar te schudden. Als je een aantal Scouting routetechnieken kent, kun je daar kaart- en kompaspuzzels mee maken. De moeilijkheidsgraad ervan laat je oplopen naarmate jouw jeugdleden meer ervaring hebben in het oplossen ervan. Het oplossen van zulke puzzels kun je doen op basis van een flowchart: het puzzel zoekschema, dat in deze workshop wordt behandeld. Je gaat daarna een nieuwe puzzel bedenken en maken, die andere deelnemers van deze workshop vervolgens proberen op te lossen.

4. De vierde workshop bestaat uit een tochtje in de omgeving, en daarin komt kaartinterpretatie aan bod en pas je uiteenlopende kaart- en kompastechnieken en uiteenlopende routetechnieken toe.

We gebruiken op dit Scoutcentrum blokhut d’n Burcht als binnen accommodatie (in het kaartje is d’n Burcht nummer 1). Je kampeert daar vlakbij in jouw eigen shelter.

Het programma van Geoscouten eindigt zondag 24 februari 2019 om circa 16:30 uur.

Kwalificatietraject “Instructeur navigeren”

Na Geoscouten bieden we een follow-up aan, waarmee geïnteresseerde cursisten zich door ons verder kunnen laten opleiden en kwalificeren als “Instructeur navigeren”.

Wanneer je deze kwalificatie wilt verwerven, vul je in overleg met de praktijkbegeleider van jouw Scoutinggroep ook de kwalificatiekaart “Instructeur Navigeren”, deel A: didactische competenties in. Dat deel neem je mee naar Geoscouten.

Tijdens Geoscouten spreekt Garry Gerritse (in zijn hoedanigheid als landelijk gekwalificeerde Senior Opleider [TO-4] annex Vakopleider) de jouw ingevulde kwalificatiekaart “Instructeur navigeren” met je door. Zo krijgt hij een scherper beeld welke competenties jij – na Geoscouten – nog moet verwerven om de kwalificatie “Instructeur navigeren” te verwerven.

Na Geoscouten beschouwen wij je als aspirant instructeur navigeren, en vragen we je met de vakopleiders in de cursusstaf mee te werken aan de voorbereidingen en uitvoering van de volgende editie van Geoscouten. Zo bieden we je de mogelijkheid de kwalificatie “instructeur navigeren” te verwerven.

Met de cursusstaf houden we enkele voorbereidende bijeenkomsten, waarvan de data in onderling overleg met de aspirant instructeurs navigeren worden gepland. Je dient aan al deze bijeenkomsten deel te nemen.

Tijdens dit voorbereidingstraject voor de volgende editie van Geoscouten:

  • Maken we je o.a. vertrouwd met de didactische competenties, die worden genoemd in de kwalificatiekaart “Instructeur navigeren”, deel A.
  • Toetsen we jouw beheersing van de competenties die worden genoemd in de kwalificatiekaart “Instructeur navigeren”, deel B, tijdens een weekend hike.
  • Bereid je een instructie voor, die je onderling presenteert. Met de feedback die je krijgt, ben je tijdens de volgende editie van Geoscouten goed in staat jouw kennis en inzichten over te dragen aan de nieuwe groep deelnemers.

Vervolgens:

  • Werk je als cursusstaflid mee aan de uitvoering van de volgende editie van Geoscouten.
  • Tijdens die volgende editie van Geoscouten verzorg je ten minste één van de instructies, zodat wij een goede impressie krijgen van jouw didactische competenties. Je krijgt na afloop van jouw instructie feedback over het verloop van je presentatie(s).

Zodra wij ervan overtuigd zijn dat je alle competenties die voor deze kwalificatie nodig zijn, in voldoende mate beheerst, ronden wij het kwalificatietraject af.