Eifel Experience

Scouting. Laat je uitdagen!

Wat ga je tijdens het kamp doen?

Wil jij in de meivakantie 2022 met andere stoere Scouts een vet avontuur beleven in de omgeving van Monschau (vlakbij de grens van Zuid Limburg met Duitsland)? Ben je slim genoeg om onverwachte situaties aan te pakken? Wil je het Scouts insigne “Hout bewerking en stoken” halen? Ben je heldhaftig genoeg om een flink stromende bergbeek over te steken? Kun jij je weg vinden in een wereld vol met zonderlinge figuren en geheimzinnige plekken? JA?...!

Pak dan deze kans om in de meivakantie 2022 met andere Scouts tussen de 11½ en 14 jaar mee te reizen naar het spectaculaire gebied in de omgeving van Monschau (Duitsland). Daar staat je een vet avontuur te wachten dat je niet snel zult vergeten. Wij weten namelijk altijd waar er iets spannends te beleven valt…!

Tijdens de Eifel Experience maak je veel lol met andere scouts uit heel Nederland en beleef je een avontuur, waarin jij zelf de hoofdrol speelt! Wat we precies voor jou in petto hebben, houden we nog even geheim, maar het programma ziet er in grote lijnen als volgt uit:

Maandagochtend 2 mei 2022 arriveer je tussen 10:30 en 11:00 uur in Vught. Je wordt daar bijvoorbeeld naar toe gebracht en uitgezwaaid door jouw familie. Of je reist zelf met de trein naar Vught, waar wij je van het station kunnen halen. Vervolgens maak je kennis met de staf en de andere deelnemers.

Maandagmiddag rijden we met z'n allen in een aantal auto's naar de Duitse Zuid Eifel. In het bergachtige terrein van Monschau en omgeving tref je diverse rare lieden met snode bedoelingen. Ben jij klaar voor bijzondere ontmoetingen, waarbij je hen te vlug af moet zijn?

Er zijn outdoor activiteiten in het programma verweven. Zo ga je onder andere - onder begeleiding van een ervaren instructeur - langs een rotswand omhoog klimmen en afdalen!

Je vertrouwt op jouw eigen inzicht om spannende activiteiten tot een goed einde te brengen.

Naast een enorm vet en gezellig avontuur, maak je tijdens de Eifel Experience kennis met primitief kamperen volgens onze "primi-ladder"; je gaat in stapjes steeds primitiever leven.

Elke avond kook je in groepjes je eigen warme maaltijd. Dit wordt in stapjes steeds primitiever. Eerst koken we bijvoorbeeld op gas. Al snel krijg je de fijne kneepjes van het aanleggen en stoken van een goed houtvuur onder de knie. Daarna kook je de warme maaltijden op een zelf gestookt vuur of in een primitieve oven.

De staf leert je daarom veilig om te gaan met een mes, zaag en bijl. Je maakt kennis met verschillende soorten houtvuur en kom je te weten welke boomsoorten wel of niet geschikt zijn om vuur mee te stoken. Daarna leer je op een goede manier houtvuur te stoken om er jouw warme maaltijd op te koken. Daarbij let je natuurlijk op veiligheid, en snapt welke blusmiddelen nodig zijn. De staf legt uit hoe je de branddriehoek kunt toepassen. Na het koken wordt het vuur gedoofd en netjes opgeruimd. Hierdoor kun je tijdens de Eifel Experience het Scouts insigne “Hout bewerking en stoken” halen.

We leggen uit hoe je goed brooddeeg maakt, en als je klaar bent met het kneden van jouw deeg, bak je jouw eigen stokbroodje. Of je maakt eens een lekkere mueslireep op een zelfgemaakte spiritusbrander.

De eerste nacht slaap je nog in een tent, in de Eifel maak je met de andere Scouts een groepsonderkomen met dekzeilen. Een volgende nacht maak je individueel jouw eigen schuilhut, waarin je gaat slapen. De staf legt uit hoe je zo'n schuilhut van landbouwplastic kunt maken.

De hele week zorg je zelf voor jouw bagage, die je ook 1 dag met je meedraagt in je eigen rugzak (circa 6 kilometer). Er zijn wat beperkingen gesteld aan de spullen die je mee mag nemen, zodat je maximaal van de geweldige omgeving en het kamp kunt genieten.

Al zwervend kom je langs mooie uitzichtpunten, loop je door kloven, langs steile rotswanden en klaterende bergbeekjes.

Als in de routebeschrijving een kaart- en kompastechniek zit, die jij nog niet (zo goed) kent, legt de staf eerst uit hoe je die gebruikt.

Tijdens de Eifel Experience beleef je niet alleen op / vlakbij het kampterrein in Monschau een vet avontuur, maar wie weet wachten je onderweg ook spannende verrassingen...

Op een avond houden we een gezellig kampvuur en denk je terug aan alle spannende avonturen van die dag. "Wat zal er morgen komen?" is de vraag die jou en de anderen het meest bezighoudt... Dit is de Eifel Experience op zijn best!

Kortom, zijn de volgende 5 zaken je op het lijf geschreven? Dan is de Eifel echt wat voor jou! Jij bent:

  • lid van Scouting;
  • in de meivakantie 2022 niet jonger dan 11½, en niet ouder dan 14 jaar;
  • dol op avontuur en gezelligheid (met andere Scouts uit heel Nederland);
  • niet bang om vies te worden;
  • in alle Duitse deelstaten zijn maatregelen van kracht die de corona besmettingen moeten inperken, en is de 2G-regel van kracht. Dit geldt voor iedereen die 12 jaar of ouder is. Je kunt wijzigingen in het beleid vinden op: https://www.anwb.nl/vakantie/reiswijzer/coronamaatregelen-duitsland. Dit betekent dat jij tijdens de Eifel Experience tegen corona gevaccineerd moet zijn, als je dan 12 jaar of ouder bent!

Je hoeft dus echt geen:

  • kei te zijn met kaart en kompas;
  • kampioen survival te zijn.