ExploTakel

Scouting. Laat je uitdagen!

ExploTakel - Programma

Explotakel begint vrijdagavond 17 juni 2022 om 20:00 uur.

Je kampeert op het Scoutcentrum ‘Achter de Berg’ in Nistelrode in je eigen tentje. We gebruiken op dit Scoutcentrum d’n Burcht en ‘t Veerhuis als binnen accommodaties. Het programma van Explotakel eindigt zondagmiddag 19 juni 2022. De sluiting start om 16:30 uur.

Deelnemen aan Explotakel is uitdagend en je leert er nieuwe inzichten en vaardigheden, knopen, steken en bijzondere sjorringen, en blokken te gebruiken om touwen op te spannen. Daarmee kun je vette en veilige trappersbanen, verschillende soorten vlotten en grotere objecten zoals (touw)bruggen en torens leren maken. Het programma sluit aan op wat in het activiteitengebied Uitdagende Scoutingtechnieken van Explorers staat in de rubrieken pionieren. Daarom kun je het prima gebruiken om het Explorer insigne: Uitdagende Scoutingtechnieken te behalen. Bekijk de voorbeeld projecten UST nummers 8 t/m 10, die je kunt downloaden met deze link: https://www.scouting.nl/assets/uploads/doorzoekbareBestanden/04.Scoutingspel/10.Explorerdownloads/Insignes-en-badges/Voorbeeldprojecten%20insignes/Voorbeeldprojecten-insignes-UST-mei-2012_2021-05-10-095950.pdf

Als jij dit wilt, zet je voordat je naar Explotakel komt op papier wat jij wilt leren door jouw deelname en bespreekt dit met de andere Explorers / Wilde Vaart-leden van je afdeling. Als zij dat top vinden, lever je jouw plan aan de organisatoren van Explotakel, zodat wij hier rekening mee kunnen houden. Na Explotakel houd je een presentatie in jouw afdeling, en kunt hen dan ook het deelnamecertificaat laten zien dat je bij de sluiting krijgt uitgereikt. Zo voltooi je dit project en krijg jij op een speciaal moment het insigne UST met bijbehorend insigne-certificaat uitgereikt.

Vrijdagavond 17 juni

Na de opening maak je kennis met materialen die gebruikt kunnen worden om vette en veilige trappersbanen te bouwen. Je oefent om met touw blokken in te scheren, waarmee je een derde hand en vierloper kunt maken.

Hierna volgt een instructie over Touwafwerkingen: splitsen en bezettingen, en oefen je in het maken daarvan.

Zaterdag 18 juni

Na het ontbijt starten we met een instructie over veilig werken op hoogte en het verankeren / zekeren van personen en pionierobjecten.

Aansluitend behandelen we in een roulatieprogramma:

  • knopen & steken;
  • sjorringen;
  • constructie, krachten en veiligheid.

Tijdens Explotakel ga je natuurlijk met alle materialen oefenen, zodat je leert om daar mee te werken.

‘s Middags komt het bouwen van vlotten aan bod en leer je o.a. het drijfvermogen van een vlot te berekenen…

In de tweede helft van de middag krijg je de instructie: Torens en (touw)bruggen bouwen.

Je leert wat het verschil is tussen duw- en trekspanning en hoe je dat inzicht toepast als je een brug wilt gaan bouwen.

Zaterdagavond is er royaal tijd gepland om gezellig – zo mogelijk: buiten - te gourmetten.

Na de afwas sjor je in teams verschillende vlotten…

’s Avonds introduceren we de onderdelen van de trappersbaan, die je zondagochtend in teams gaat bouwen. Elk team maakt vast een plan van aanpak hoe / waar ze hun onderdeel gaan bouwen, en welke materialen jullie nodig hebben.

Als er geen stookverbod is, kan een kampvuurtje worden gestookt waar je informeel Scoutingervaringen, enz. kunt uitwisselen.

Zondag 19 juni

Met de andere Scouts, Explorers / Wilde Vaart-leden bouw je een vette trappersbaan bij ’t Veerhuis en naar het eilandje dat daarvoor ligt. Daarbij kunnen de vlotten worden gebruikt om materiaal naar het eilandje te varen.

We gebruiken op Scoutcentrum in Nistelrode d'n Burcht en 't Veerhuis als binnen accommodaties. (In het kaartje is d'n Burcht nummer 1 en 't Veerhuis nummer 2).

In “d’n Burcht” bevindt zich een grote zaal en sanitaire ruimte. In “het Veerhuis” zit o.a. een keuken en een sanitaire ruimte.

Je kampeert op het Scoutcentrum in jouw eigen shelter, hangmat of onder een tarp.