ExploTakel

Scouting. Laat je uitdagen!

ExploTakel - Programma

De 4de Explotakel houden we in het Pinksterweekend, en begint zaterdagavond 18 mei 2024 om 20:00 uur.

Je kampeert op het Scoutcentrum ‘Achter de Berg’ in Nistelrode in je eigen tentje. We gebruiken op dit Scoutcentrum d’n Burcht als binnen accommodatie. Het programma van Explotakel eindigt maandagmiddag 20 mei 2024. De sluiting start om 16:30 uur.

Deelnemen aan Explotakel is uitdagend en je leert er nieuwe inzichten en vaardigheden, knopen, steken en bijzondere sjorringen, en blokken te gebruiken om touwen op te spannen. Daarmee kun je vette en veilige trappersbanen, verschillende soorten vlotten en grotere objecten zoals (touw)bruggen leren maken. Het programma sluit aan op wat in het activiteitengebied Uitdagende Scoutingtechnieken van Explorers staat in de rubrieken pionieren. Daarom kun je het prima gebruiken om het Explorer insigne: Uitdagende Scoutingtechnieken te behalen. Bekijk de voorbeeld projecten UST nummers 8 t/m 10, die je kunt downloaden met deze link: https://www.scouting.nl/assets/uploads/doorzoekbareBestanden/04.Scoutingspel/10.Explorerdownloads/Insignes-en-badges/Voorbeeldprojecten%20insignes/Voorbeeldprojecten-insignes-UST-mei-2012_2021-05-10-095950.pdf

Als jij dit wilt, zet je voordat je naar Explotakel komt op papier wat jij wilt leren door jouw deelname en bespreekt dit met de andere Explorers / Wilde Vaart-leden van je afdeling. Als zij dat top vinden, lever je jouw plan aan de organisatoren van Explotakel, zodat wij hier rekening mee kunnen houden. Na Explotakel houd je een presentatie in jouw afdeling, en kunt hen dan ook het deelnamecertificaat laten zien dat je bij de sluiting krijgt uitgereikt. Zo voltooi je dit project en krijg jij op een speciaal moment het insigne UST met bijbehorend insigne-certificaat uitgereikt.

Zaterdagavond 18 mei 2024

Na de opening maak je kennis met materialen die gebruikt kunnen worden om vette en veilige pionier objecten te bouwen.

Hierna volgt een instructie over Touwslaan en touwafwerkingen: Ga je met de andere deelnemers zelf touw slaan, en oefen je in het maken van takelingen en splitsen.

Zondag 19 mei (1e Pinksterdag)

Na het ontbijt starten we met een instructie over blokken en takels. Tijdens deze instructie wordt o.a. uitgelegd wat de “krachtendriehoek" is, waarmee je kunt uitrekenen hoeveel krachten er op de uiteinden van een touw komen te staan, als dat wordt opgespannen met een takel.

Hierna krijg je de instructie: Veilig werken op hoogte en het verankeren / zekeren van personen en pionier objecten.

Nadat we hebben gepauzeerd en iets gedronken, leer je:

  • knopen & steken;
  • sjorringen;
  • constructie, krachten en veiligheid.

Na de lunch krijg je een instructie vlotten bouwen en leer je o.a. het drijfvermogen van een vlot te berekenen. De opgedane kennis en inzichten pas je meteen toe tijdens het bouwen van een vlot, dat de volgende ochtend tijdens Explotakel nodig is.

Dan volgt een instructie over: Tensegrity. Tensegrity is een samentrekking van tension en structural integrity. Het verwijst naar de wisselwerking van structuren gebaseerd op een evenwicht tussen trek- en drukbelastingen. De trekkrachten worden opgevangen in flexibele (staal)kabels. De drukkrachten worden opgevangen in staven van staal, aluminium of hout. Aan het eind van deze instructie maak je zelf een simpel object, waarin je tensegrity toepast.

De laatste Instructie die je krijgt gaat over: Bewegingsmechanismen en bruggen bouwen.

Je leert wat het verschil is tussen duw- en trekspanning en hoe je dat inzicht toepast als je een brug wilt gaan bouwen.

Afhankelijk of 't lekker weer is help je aan het eind van de middag in of naast d’n Burcht bij de voorbereidingen voor het gourmetten: Gourmetstellen installeren, ingrediënten op tafels zetten, etc.

Na de afwas help je de staf mee met het bouwen van een kabelbaan, die jullie maandagochtend gebruiken.

Als het begint te schemeren, kan er niet meer veilig aan de kabelbaan worden gewerkt. Dan introduceren we de onderdelen van de touwburg, die je maandagochtend gaat bouwen. Je maakt vast een plan van aanpak hoe jullie die gaan bouwen, en welke materialen jullie nodig hebben.

Als er geen stookverbod is, kan een kampvuurtje worden gestookt waar je informeel Scoutingervaringen, enz. kunt uitwisselen.

Maandag 20 mei (2de Pinksterdag)

Na het ontbijt daal je onder begeleiding van de staf af via de kabelbaan die de vorige avond is gebouwd.

Met de andere Scouts, Explorers / Wilde Vaart-leden bouw je daarna een touwbrug bij ’t Veerhuis en naar het eilandje dat daarvoor ligt. Daarbij wordt het door jullie gebouwde vlot gebruikt om materiaal naar het eilandje te varen.

We gebruiken op Scoutcentrum in Nistelrode d'n Burcht als binnen accommodatie. (In het kaartje is d'n Burcht nummer 1).

In “d’n Burcht” bevindt zich een grote zaal en sanitaire ruimte.

Je kampeert op het Scoutcentrum in jouw eigen shelter, hangmat of onder een tarp.