Kamptraining internationaal

Scouting. Laat je uitdagen!

Belangrijke gegevens

Data

De 15e Kamptraining Internationaal – wintereditie houden we in de voorjaarsvakantie en begint zondagmiddag 23 februari 2025 om 13:30 uur in 's-Hertogenbosch. Op dinsdagochtend rijden we in enkele auto’s naar Ferschweiler (D.), waar het grootste deel van deze training wordt gehouden. Vrijdagmiddag 28 februari 2025 sluiten we om circa 17:00 uur af in ‘s-Hertogenbosch af. We houden deze training dus in de voorjaarsvakantie 2025 van de schoolregio’s midden + zuid (merk op: Carnaval is van 1 t/m 4 maart).

Cursisten

We hebben tijdens de kamptraining internationaal – wintereditie veel te bieden aan enthousiaste leidinggevenden van Scouting vanaf 18 jaar, die alle competenties willen verwerven om hun kwalificatie 'Op kamp' te behalen, en bovendien willen leren een Scoutingkamp in het buitenland te organiseren.

Let op: Als je wilt deelnemen om een kwalificatie Op Kamp te verwerven, heb je jouw deelname aan deze Kamptraining Internationaal – wintereditie van tevoren besproken met de praktijkbegeleider in jouw Scoutinggroep, en je hebt jouw ingevulde kwalificatiekaart Op Kamp tijdig naar ons opgestuurd.

Jij

  • Jij bent begin februari 2025 ten minste 18 jaar.
  • Vindt het erg leuk om organisatorische inzichten en vaardigheden onder de knie te krijgen.
  • Wilt binnen je eigen groep een kamp in het buitenland gaan organiseren, of misschien wel als medewerker aan de slag in een organisatieteam van regionale of landelijke Scoutingkampen.
  • Hebt jouw deelname aan deze kamptraining internationaal besproken met de praktijkbegeleider in jouw Scoutinggroep.
  • Hebt jouw kwalificatiekaart Op Kamp ingevuld in overleg met de praktijkbegeleider van jouw Scoutinggroep en deze tijdig naar ons opgestuurd.

Cursusstaf

De cursusstaf bestaat uit enkele Scouting cracks met erg veel ervaring in de organisatie van buitenlandse kampen van de stichting Trapperskamp Vught / Luxemburgse Ardennen, primitieve HIT-expedities, Jamborees, etc. Onze ervaringen en inzichten dragen we graag aan jou over!

De coördinator van de Kamptraining Internationaal is Garry Gerritse, die in Scouting Nederland uiteenlopende landelijke functies heeft vervuld, zowel eerst als vrijwilliger en later als beroepskracht (als laatste: directeur van het Steunpunt Scouting Zuid-Holland van 1999 - 2008). Hij is een van de schrijvers van diverse ideeënboeken over Scouting technische vaardigheden (denk aan: Pionieren, Op Expeditie in Nederland, Hiken, Op kamp, Handboek kamp en bivak).

Garry is al 14 jaar werkzaam als zelfstandig Lifecoach en studenten- en loopbaancoach, zie: www.aspiratiecoaching.nl.

Cursusprijs

Deelnemen aan de 15e Kamptraining Internationaal - wintereditie kost € 209,50 per cursist.

De kampprijs is inclusief vervoer, huur accommodaties, outdooractiviteiten en lekker eten.

Omdat dit een leiderscursus is, kun je als cursist misschien gebruik maken van een waarderingssubsidie die in sommige gemeenten nog bestaat. Die wordt dan toegekend om deskundigheidsbevordering van leidinggevenden in het vrijwilligerswerk te stimuleren. Informeer bij de penningmeester van jouw Scoutinggroep naar de mogelijkheden. Zet in de subsidieaanvraag dat je zult deelnemen aan de kamptraining internationaal van Scouting. Op jouw verzoek kunnen we je een gecomprimeerde flyer van deze leiderscursus mailen (dit is een pdf bestand). Die flyer is speciaal bestemd om bij een subsidieaanvraag mee te sturen als bijlage. Daarmee krijgt een beoordelaar van een gemeente / fonds een goede impressie van hetgeen wij bieden, en waaraan jij graag wilt meedoen. Desgewenst leveren we een rekening om te kunnen declareren.

Los hiervan is het ons bekend dat verschillende Scoutinggroepen graag bereid zijn een (groot) deel van het cursusgeld van deze Kamptraining Internationaal te betalen.

Als je tijdens je voorbereidingen merkt, dat je nog zaken mist voor je uitrusting ben je bij de ScoutShop aan het juiste adres. Naast de online webshop, heeft de ScoutShop verschillende winkels in het land waar je de spullen kan bekijken, voelen en passen. Je wordt daar geholpen door enthousiaste mensen die verstand van zaken hebben.

Bijzonder verlof

Als je werkt voor / stage loopt bij een (semi) overheidsinstelling (dit geldt ook voor militairen) en in bepaalde bedrijfstakken, kun je mogelijk aanspraak maken op een regeling voor bijzonder verlof.

De werkgever kan besluiten om voor vrijwillige kaderleden die actief zijn in het jeugd- en jongerenwerk 2x per jaar maximaal 5 bijzonder verlofdagen toe te kennen. Deze bijzonder verlofdagen zijn bestemd hetzij voor het deelnemen aan een training, hetzij voor het begeleiden van kampen (maar dan geldt een vrij krappe verhouding van het aantal leidinggevenden op het aantal jeugdleden). Deze dagen kunnen worden toegekend naast het aantal vakantiedagen waar je recht op hebt. Omdat de 'Kamptraining Internationaal - wintereditie' een leiderscursus van Scouting is, is het interessant om na te gaan of jij bijzonder verlofdagen kunt krijgen voor het deelnemen aan deze training. Informeer bij de afdeling personeelszaken van je werkgever naar de mogelijkheden en aanvraagprocedure.

Aantal cursisten

Om een intensieve begeleiding mogelijk te maken, kunnen er maximaal 10 cursisten deelnemen.

Meer info of aanmelden?

Nog meer informatie kun je krijgen van Garry Gerritse (coördinator), te bereiken via: info@trapperskamp.com of het contactformulier.

Enthousiast geworden? Meld je dan snel aan, want om een intensieve begeleiding mogelijk te maken, kunnen er maximaal 10 deelnemers inschrijven!

Na jouw aanmelding

Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, krijg je via de post een brief met nadere informatie en een definitief opgavenformulier.

Als je tijdens je voorbereidingen merkt, dat je nog zaken mist voor je uitrusting ben je bij de ScoutShop aan het juiste adres. Naast de online webshop, heeft de ScoutShop verschillende winkels in het land waar je de spullen kan bekijken, voelen en passen. Je wordt daar geholpen door enthousiaste mensen die verstand van zaken hebben.

Impressie kamptraining

Mijn naam is Maurice Thielen en sinds 2017 betrokken bij Scouting St. Willibrord Kerkrade. Ik wilde meer leren over het organiseren van kampen en hoe ik onze eigen kampen kan verbeteren, leuker maken, spannender en uitdagender. In mijn zoektocht kwam ik uit bij Trapperskampen, waar ik niet lang hoefde te twijfelen en me direct heb ingeschreven voor deze Kamptraining. Na het inpakken van alle spullen kwam ik aan in 's Hertogenbosch waar het avontuur begon.

Na een voorstelrondje begon onze opdracht: het organiseren van een primitief winterkamp voor 13- t/m 17-jarigen in Klein Zwitserland in Luxemburg. Al snel hadden we een aantal ideeën en hadden we een rode draad waarlangs we gingen werken. Na het lopen van een hike ’s avonds begon de volgende dag met een teamwork opdracht, waarna we vertrokken naar onze kamplocatie. Het laatste stuk hebben we naar het basiskamp in Ferschweiler gelopen, waardoor we erachter kwamen dat een hike in bergachtig gebied heel anders is dan in Nederland. Na een interessante presentatie over kamperen, keuze werkgebied en bivakken zijn we de kaart gaan bestuderen en hebben we daarop potentiele bivakken aangeduid voor ons kamp.

De volgende dag zijn we in combinatie met een presentatie van Michiel gaan kijken wat de concurrentie doet. We wilden ons daarvan gaan onderscheiden en zijn op zoek gegaan om avontuur en spektakel toe te voegen aan ons kamp. Na een rondje met de auto door het gebied en het bezoeken van onze mogelijke bivakken komen we erachter dat dit met alleen een kaart bijna niet te doen is. Kaart, curvimeter, potlood, papier, rekenmodel in de aanslag en na wat reken- en puzzelwerk hadden we een mooie route langs diverse bivakken voor ons kamp.

Na een presentatie over E.H.B.O op kamp en het leren schminken van wonden, kampthema en kinderen die om extra zorg vragen was het mijn beurt om een presentatie over Primitief koken te houden. Daarna hands on en buiten koken op houtvuur, maar dit was toch heel anders dan in de zomer. Een dik pak sneeuw, nat hout en kou maakte het buiten koken niet makkelijk, maar zeker niet minder leuk. Dit was een hele interessante ervaring en hebben we deze dag bij het kampvuur afgesloten.

Alweer bijna op het einde van deze geweldige kamptraining en de laatste aanpassingen worden aan ons raamwerk toegevoegd, maken we aan de hand van een presentatie van Garry de begroting en is ons kamp klaar! De laatste avond, de gourmetstellen staan op tafel, tijd om deze week samen te vatten wat dit mij gebracht heeft.

Nieuwe vrienden, leren van ervaringen van andere groepen, beter zicht krijgen wat er bij een “winter”-kamp komt kijken, de meerwaarde van een kampthema, omgaan met onverwachte situaties, beter doorlooptijden berekenen, je eigen en andermans krachten & zwaktes leren kennen en op de juiste manier gebruiken. Kortom: een geweldige kamptraining die ik iedereen aanbeveel!

Met vriendelijke scoutinggroet, Maurice Thielen