We verwelkomen iedereen vrijdag 9 augustus 2024 om 11:30 uur bij het station Groningen. We beginnen daar direct met onze reis richting Zweden in verlengde 9-persoons busjes. Onderweg overnachten we bij / in een Scouting accommodatie.
Runen zijn oud-Germaanse schrifttekens, letters, een ‘alfabet’. Het runenalfabet wordt Futhark genoemd naar de eerste 6 letters van de runenreeks. De th is één letter en wordt geschreven als een p op halfstok. Deze runenletter is de derde letter van links in het schema hieronder.
Deze reeks runen wordt de oude Futhark genoemd, omdat het de oudst bekende runenreeks is. Er zijn nog andere runenreeksen, maar die worden gezien als taalkundige ontwikkelingen en niet als de runenreeks die we in verband brengen met Odins wijsheid. Runen waren in gebruik in Noord- en Oost-Europa van ongeveer 200 tot 1600 na Chr. In wetenschappelijke kringen wordt tegenwoordig aangenomen dat het runenschrift een verbastering is van het Latijnse Alfabet. Wanneer je naar de bovenste rij kijkt in het schema hierboven, dan zie je dat het eerste teken lijkt op een F. Het tweede teken lijkt wel een beetje op een N. De Noord-Germanen hebben dus de tekens over genomen, maar er vaak andere klankwaarden aangegeven.
Men denkt dat de Germanen die in het gebied woonden dat we nu Denemarken noemen, het idee van een schrift hebben afgekeken van de Romeinen. Deze Deens-Germanen hadden regelmatig contact met de Romeinen, o.a. omdat ze hen barnsteen verkochten. De Romeinen schreven op materiaal (papyrus en kleitabletten) waarop het makkelijk was om ronde vormen te maken. Runen daarentegen werden gekrast in hout, metalen, steen of been (bijvoorbeeld van een walvis) zodat het logischer is om rechte lijnen te gebruiken. Het aardige is ook dat er veel hout werd gebruikt om op te ‘schrijven’ en dat er in de Runen geen horizontale dwarslijnen voorkomen. Dit zou te maken hebben met het feit dat door de nerven in het hout, horizontale lijnen niet goed zichtbaar zijn.
Tijdens Mission Possible Zweden kunnen we hier vast iets mee…
In een notendop bestaat het programma uit: Puzzelen om het verborgen mysterie op te lossen en oriënteren in natuurreservaat Glaskogen, zwerven in de heuvels, door de dichte bossen of door een moerasje crossen. In Zweden loop je in groepjes een zwerftocht naar het volgende bivak. Je overbrugt dagelijks lopend, fietsend en/of varend afstanden tot maximaal 8 verplaatsingsuren/dag.
Al jouw persoonlijke bagage draag je elke dag zelf mee in je eigen rugzak. Vaak vragen wij elke groepje nog het een en ander mee te nemen, bijvoorbeeld: eten, een zeiltje of water.
Onderweg los je wat kaart- en kompaspuzzels op. Op posten doe je leuke activiteiten met soms een vette knipoog naar het primitieve leven, of je eet daar gewoon iets lekkers.
Het is niet alleen maar lopen; je zult bijvoorbeeld ook eens in een kano over een prachtig meer peddelen naar het volgende bivak en daar een duik in het meer nemen of vis vangen.
Voor het gebruik tijdens Mission Possible Zweden hebben we mooie bivakplekjes uitgezocht, meestal aan het water. Daar bereid je met de andere deelnemers de warme maaltijden op houtvuur. Daarna met z´n allen lekker eten. Er staat uiteraard de nodige gezelligheid op het programma!
Naast dat je dagelijks bezig bent het verborgen mysterie op te lossen, streven we er naar om outdoor activiteiten, zoals lorriefietsen, rotsklimmen, e.d over de dagen te spreiden. Het koken, bivak opbouwen en 's avonds rond een kampvuur ‘socializen’ vormen een duidelijk onderdeel van Mission Possible Zweden.
Zaterdagochtend 17 augustus 2024 beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Van de Schotse deelnemers nemen we afscheid bij het busstation: 67230 Årjäng in Zweden. Daar beginnen ze op eigen gelegenheid met hun terugreis naar huis Zaterdagnacht slapen we in een Scoutinggebouw in Ängelhölm. Zondagochtend 18 augustus 2024 rijden we verder terug naar Groningen, waar je in de loop van de middag arriveert bij het centraal station.