Mission Possible Zweden

Scouting. Laat je uitdagen!

Het programma in wat meer detail

We verwelkomen iedereen vrijdag 19 augustus 2022 om 12:00 uur bij het station Groningen. We beginnen daar direct met onze reis richting Zweden in verlengde 9-persoons busjes. Onderweg overnachten we bij / in een Scouting accommodatie.

De Slag bij de Söderåsens heuvelrug tussen de Noorse, Zweedse en Deense koningen vond in 2022 precies 1022 jaar geleden plaats. Deze slag is één van de bijna vergeten grote gevechten uit de tijd van de Vikingen.

Met de dood van de Noorse koning Olaf Tryggvason en vele Noorse, Deense en Zweedse slachtoffers als gevolg. Koning Olaf Tryggvason regeerde van 995 tot 1000 in Noorwegen. Tijdens zijn regeerperiode probeerde hij de vele losse Noorse graafschappen en hertogdommen te verenigen onder één sterke koning. Hij had de ambitie om heerser van heel Scandinavië te worden, maar joeg hierbij de koningen van Denemarken en Zweden tegen zich in het harnas.

De koning van Denemarken, Sven Gaffelbaard, de Zweedse koning Olaf II en graaf Erik Hakonson van Lade hebben daarom een verbond tegen Olaf gesloten om Noorwegen onderling te verdelen. Veel Deense en Zweedse Vikingmannen werden opgeroepen en getraind om tegen de Noorse koning te strijden. Eén van deze mannen was Björn Henriksdal. Hij verliet zijn dorp Foteviken en vertrok naar Glaskogen waar hem een intensieve training stond te wachten.

Koning Olaf was op 3 augustus 1000 op de weg terug naar Noorwegen van een expeditie in het Baltische gebied. Tijdens zijn terugtocht had koning Olaf twee grote legers bij zich. Een groot deel stond echter onder bevel van graaf Sigvald, een bondgenoot van zijn tegenstanders. Deze Sigvald liet Olaf in de steek, waarna Olaf met zijn leger in een hinderlaag liep op de Söderåsens heuvelrug. Het leger van de Zweedse en Deense koningen bestond uit zo’n 7000 mannen, een grote overmacht. Olaf had waarschijnlijk wel kunnen ontkomen, maar als een echte Viking besloot hij om het gevecht aan te gaan. Olafs leger nam de heuvel in, het hoogste punt van de linie, van waaruit de Noren hun tegenstanders bestookten met speren en pijlen. Het voordeel van deze tactiek was dat de Noren de vijand op een afstand konden houden en dat het voor de tegenstanders moeilijk was om hun overweldigende meerderheid goed toe te passen.

Ondanks de moed en het krachtige verzet waarmee ze de heuvel verdedigden werden de Noren toch langzaam overlopen door hun vijanden. Koning Olaf stortte zich uiteindelijk in volle wapenuitrusting in de strijd, omdat hij de voorkeur gaf aan zelfmoord boven gedood worden door zijn vijanden. Björn Henriksdal was degene die hem de doodsteek gaf en daarmee de overwinning boekte. Direct daarna werd hij zelf ook dodelijk getroffen door een Noorse pijl. Voor veel Vikingen het ultieme doel. Een heldhaftige, dappere krijgersdood verdient een plek in het Walhalla, waar het in de grote zaal van Odin voortdurend feest is. Er is vlees, honingwijn en muziek.

Naast de overwinning van de Denen en Zweden, waren er ook veel verliezen. Bijna de helft van alle strijders kwam om. Na de slag werd Noorwegen opgedeeld door koning Olaf II en koning Sven Gaffelbaard, waarbij graaf Erik een groot gebied aan de Noorse kust onder zich kreeg. De slag spreekt sindsdien nog steeds tot de verbeelding en heeft een grote rol gespeeld in verschillende sagen en verhalen, wat je tijdens Mission Possible Zweden aan den lijve gaat ervaren…

In een notendop bestaat het programma verder uit: Puzzelen om het verborgen mysterie op te lossen en oriënteren in natuurreservaat Glaskogen, zwerven in de heuvels, door de dichte bossen of door een moerasje crossen. In Zweden loop je in groepjes een zwerftocht naar het volgende bivak. Je overbrugt dagelijks lopend, fietsend en/of varend afstanden tot maximaal 8 verplaatsingsuren/dag.

Al jouw persoonlijke bagage draag je elke dag zelf mee in je eigen rugzak. Vaak vragen wij elke groepje nog het een en ander mee te nemen, bijvoorbeeld: eten, een zeiltje of water.

Onderweg los je wat kaart- en kompaspuzzels op. Op posten doe je leuke activiteiten met soms een vette knipoog naar het primitieve leven, of je eet daar gewoon iets lekkers.

Het is niet alleen maar lopen; je zult bijvoorbeeld ook eens in een kano over een prachtig meer peddelen naar het volgende bivak en daar een duik in het meer nemen of vis vangen.

Voor het gebruik tijdens Mission Possible Zweden hebben we mooie bivakplekjes uitgezocht, meestal aan het water. Daar bereid je met de andere deelnemers de warme maaltijden op houtvuur. Daarna met z´n allen lekker eten. Er staat uiteraard de nodige gezelligheid op het programma!

Naast dat je dagelijks bezig bent het verborgen mysterie op te lossen, streven we er naar om outdoor activiteiten, zoals lorriefietsen, rotsklimmen, e.d over de dagen te spreiden. Het koken, bivak opbouwen en 's avonds rond een kampvuur ‘socializen’ vormen een duidelijk onderdeel van Mission Possible Zweden.

Zaterdagochtend 27 augustus 2022 beginnen we aan de terugreis naar Nederland. Van de Schotse deelnemers nemen we afscheid op het vliegveld Göteborg – Landvetter, waar vandaan zij naar huis terugvliegen. Zaterdagnacht slapen we in een Scoutinggebouw in Ängelhölm. Zondagochtend 28 augustus 2022 rijden we verder terug naar Groningen, waar je in de loop van de middag arriveert bij het centraal station.