Sauerland Winter Challenge

Scouting. Laat je uitdagen!

Introductie

De Sauerland Winter Challenge is een gaaf, uitdagend winterkamp voor leidinggevende bikkels in een Scoutingspeltak, Roverscouts, Plusscouts, enz. vanaf 18 jaar.

Maandag 19 februari 2024 verzamelen we om 11:00 uur in de omgeving van Enschede. De verzamellocatie wordt later bekend gemaakt. Daar vandaan rijden we naar Hallenberg (Duitsland), dat ten zuiden van Winterberg ligt. Hallenberg heeft 4.490 inwoners (op 31 december 2020) en een oppervlakte van 65,35 km2.

Het meest bekende en attractieve gebied van Sauerland is het Hochsauerland dat in het oostelijk deel van Sauerland ligt. Dit gebied strekt zich uit van Schmallenberg en Brilon naar het hoogste punt van Sauerland rond Winterberg en Willingen en daarachter.

Het Hochsauerland is een gebied met uitgestrekte bossen en de hoogste toppen van de regio met “De Langenberg” van 843 m en “De Kahler Asten” van 841 m en glooiende heidelandschappen. Grote delen van Hochsauerland bestaan uit de natuurgebieden, de Diemelsee en het Rothaargebergte. Er is geen enkele streek in Sauerland te vinden die je zoveel biedt aan buitensport en natuur.

De Jugendzeltplatz Hustättchen in Hallenberg is als basiskamp gereserveerd.

Tijdens de Sauerland Winter Challenge bivakkeer je daar in jouw eigen tentje. Je speelt hier tijdens de voorbereidingen op in en neemt dus een adequate persoonlijke uitrusting mee, geschikt voor kamperen in sneeuw.

Het programma is bedoeld voor leidinggevende bikkels in Scouting die wekelijks actief zijn met jeugdleden in een speltak, Roverscouts, Plusscouts, enz. van 18 jaar en ouder, die ernaar verlangen om dit spraakmakende kamp te kunnen afvinken op hun Bucketlist. Reken op winterse omstandigheden, dus je beschikt over een goede fysieke gesteldheid. De verplaatsingen voer je in principe bij daglicht uit; dus je bent ‘s ochtends tijdig actie gereed. Zaterdagmiddag 24 februari 2024 rijden we terug naar Enschede, waar je om circa 16:00 uur arriveert in Enschede, waar de Sauerland Winter Challenge ook begint.

Programma

Je bent maandag 19 februari 2024 om 11:00 uur in Enschede. Daar vandaan rijden we richting Winterberg, waar dit kamp zich in de omgeving van Olsberg (Duitsland) afspeelt.

Voor het vervoer vanuit Enschede naar Hallenberg, vice versa willen we graag ook auto’s van enkele deelnemers inzetten. De brandstofkosten van deze auto’s, die tijdens de Sauerland Winter Challenge worden gemaakt, worden natuurlijk betaald uit de kampkas.

In de Duitse wetgeving staat dat als winterse omstandigheden dit vereisen, het gebruik van winterbanden dan wel all-seasonbanden verplicht is. Hierbij wordt een minimum profiel van 4 mm aangeraden. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto's. In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Zie: https://www.anwb.nl/auto/banden/winterbanden/winterbanden-in-duitsland

Je neemt dus een uitrusting mee, die geschikt is voor kamperen in sneeuw. Meer info over kamperen in sneeuw kun je bijvoorbeeld op deze pagina's vinden:

Tijdens ons kamp komen we Olaf de sneeuwpop tegen, en je gaat met hem gave dingen beleven zoals met een mijnwerkerstreintje de steenkolen mijn in, met je backpack de weg zoeken tussen omgevallen bomen door, jouw klim- en klauterkunsten botvieren in een Hochseilgarten, een eigen slee maken en gebruiken, en leuke uitdagende maaltijden maken. Sneeuw of geen sneeuw maakt niet uit. Ga jij ook mee op pad met Olaf en beleef jij een super gaaf avontuur?

We schotelen je een tocht voor, waarbij je jouw kennis van kaart- en kompastechnieken nodig hebt om via enkele posten op je bestemmingen te komen. Het is gewenst dat je vertrouwd bent met de volgende vaardigheden en technieken:

 • De 5 kompashandgrepen kunnen toepassen;
 • Een kompasrichting in graden west-om omrekenen naar graden oost-om en natuurlijk omgekeerd;
 • Kunnen kaartlezen op zwart/wit kaartkopieën;
 • Weten wat de hoogtelijnen en diverse andere Duitse kaarttekens betekenen en die kunnen interpreteren;
 • Coördinaten kunnen gebruiken;
 • Diverse routetechnieken beheersen, zoals vliegkoers, blinde lijn, lijnbenadering, windstreken- en gradenroutes;
 • Het oriënteren zonder kompas zowel overdag als ’s nachts. Ieder groepje krijgt de route van die dag, en daarin kunnen allerlei routetechnieken, omschrijvingen en puzzels zitten…

Ieder groepje krijgt de route van die dag, en daarin kunnen allerlei routetechnieken, omschrijvingen en puzzels zitten…

X = (8 - y) + 6 (lijn 1);
X = y + 2 (lijn 2);
X = y/2 + 11 (lijn 3)

Uiteraard spelen we op posten in op de winterse omstandigheden, dus krijg je tijdens de tocht op gezette tijden de kans iets warms klaar te maken / verorberen. Met jouw persoonlijke uitrusting kun je hiken en (over)leven in winterse omstandigheden.

Je kleding voldoet aan: COLD, d.w.z.:

 • Clean. Het is belangrijk isolatielagen schoon en “pluizig” te houden;
 • Overheating. Voorkom oververhitting;
 • Loose. Hoe meer losse laagjes je draagt, des te makkelijker kun jij jouw lichaamstemperatuur regelen kies daarom voor het 3-lagen-systeem (baselayer, isolatie, buitenlaag);
 • Dry. Je lichaam probeert vocht uit natte kleren te verdampen, waardoor je snel afkoelt. Dit kan leiden tot onderkoeling of zelf bevriezing. Zorg voor ademende kleding!

Meer info over winterkleding kun je bijvoorbeeld op deze pagina’s vinden:

Zaterdag 24 februari 2024 rijden we terug naar Enschede, waar de Sauerland Winter Challenge om circa 16:00 uur wordt afgesloten.