Sauerland Winter Challenge

Scouting. Laat je uitdagen!

Introductie

De Sauerland Winter Challenge is een nieuwe uitdagend winterkamp voor leidinggevenden binnen een Scoutingspeltak, Roverscouts, Plusscouts, o.i.d. vanaf 18 jaar. Je bent woensdagmiddag 1 januari 2020 om 16:00 uur bij het station Vught. Daar vandaan rijden we met de hele groep richting Winterberg, waar dit kamp zich in de omgeving van Schmallenberg – Bracht (Duitsland) afspeelt.

Het meest bekende en attractieve gebied van Sauerland is het Hochsauerland dat in het oostelijk deel van Sauerland ligt. Dit gebied strekt zich uit van Schmallenberg en Brilon naar het hoogste punt van Sauerland rond Winterberg en Willingen en daarachter.

Het Hochsauerland is een gebied met uitgestrekte bossen en de hoogste toppen van de regio met “De Langenberg” van 843 m en “De Kahler Asten” van 841 m en glooiende heidelandschappen. Grote delen van Hochsauerland bestaan uit de natuurgebieden, de Diemelsee en het Rothaargebergte. Er is geen enkele streek in Sauerland te vinden die je zoveel biedt aan buitensport en natuur.

Het “Christine-Koch-Wanderheim” in Schmallenberg gebruiken we tijdens de Sauerland Winter Challenge als basiskamp. Je slaapt daar in principe binnen. Mogelijk dat je 1 nacht elders overnacht in een tent, o.i.d. maar dit is afhankelijk van de weerscondities.

Het programma is bedoeld voor leidinggevenden binnen een Scoutingspeltak, Roverscouts, Plusscouts, o.i.d. die likkebaarden van een meerdaagse tocht met een thematische touch. Reken op winterse omstandigheden, dus je beschikt over een prima fysieke gesteldheid. De verplaatsingen voer je in principe bij daglicht uit, en daarom ben je ‘s ochtends tijdig actie-gereed.

Zondagochtend 5 januari 2020 rijden we terug naar het station Vught, waar je om circa 15:00 uur arriveert.

Programma

Je bent woensdagmiddag 1 januari 2020 om 16:00 uur bij het station Vught. Daar vandaan rijden we met de hele groep richting Winterberg, waar dit kamp zich in de omgeving van Schmallenberg – Bracht (Duitsland) afspeelt. We gaan ervan uit dat je ’s middags (thuis) al een warme maaltijd hebt gegeten. De avondmaaltijd die je woensdag tijdens de reis naar het Hochsauerland krijgt, bestaat uit een “aangeklede” broodmaaltijd, omdat we onderweg geen goede stek hebben om uitgebreid te gaan koken. Het programma van de Sauerland Winter Challenge wordt uitgevoerd in het prachtige landschap van het Rothaargebirge in het Hochsauerland. ALS er sneeuw ligt ga je langlaufen in de omgeving van het wintersportgebied Wildewiese.

We schotelen je een meerdaagse tocht voor, waarbij je jouw kennis van kaart- en kompastechnieken nodig hebt om via enkele posten op je eindbestemming te komen.

Het is gewenst dat je vertrouwd bent met de volgende vaardigheden en technieken:

 • De 5 kompashandgrepen kunnen toepassen;
 • Een kompasrichting in graden west-om omrekenen naar graden oost-om en natuurlijk omgekeerd;
 • Kunnen kaartlezen op zwart/wit kaartkopieën;
 • Weten wat de hoogtelijnen en diverse andere Duitse kaarttekens betekenen en die kunnen interpreteren;
 • Coördinaten kunnen gebruiken;
 • Diverse routetechnieken beheersen, zoals vliegkoers, blinde lijn, lijnbenadering, windstreken- en gradenroutes;
 • Het oriënteren zonder kompas zowel overdag als ’s nachts. Ieder groepje krijgt de route van die dag, en daarin kunnen allerlei routetechnieken, omschrijvingen en puzzels zitten…

X = (8 - y) + 6 (lijn 1); X = y + 2 (lijn 2); X = y/2 + 11 (lijn 3)

Uiteraard spelen we op posten in op de winterse omstandigheden, dus krijg je tijdens de tocht op gezette tijden de kans iets warms klaar te maken / verorberen. Met jouw persoonlijke uitrusting kun je hiken en (over)leven in winterse omstandigheden.

Je kleding voldoet aan: COLD, d.w.z.:

 • Clean. Het is belangrijk isolatielagen schoon en “pluizig” te houden;
 • Overheating. Voorkom oververhitting;
 • Loose. Hoe meer losse laagjes je draagt, des te makkelijker kun jij jouw lichaamstemperatuur regelen;
 • Dry. Je lichaam probeert vocht uit natte kleren te verdampen, waardoor je snel afkoelt. Dit kan leiden tot onderkoeling of zelf bevriezing. Zorg voor ademende kleding! ALS er sneeuw ligt, ga je een slee maken om te gebruiken.