Sauerland Winter Challenge

Scouting. Laat je uitdagen!

Belangrijke gegevens

Data

De Sauerland Winter Challenge begint maandagochtend 19 februari 2024.

Je bent dan om 11:00 uur in Enschede. Daar vandaan rijden we met de hele groep richting Winterberg, waar dit kamp zich in de omgeving van Hallenberg (Duitsland) dat ten zuiden van Winterberg ligt, afspeelt.

Zaterdag 24 februari 2024 rijden we terug naar Enschede, waar de Sauerland Winter Challenge om circa 16:00 uur wordt afgesloten.

Deelnemers

Je kunt je alleen, met z'n tweeën of in een groepje met meerdere enthousiastelingen aanmelden als deelnemer(s). Er kunnen maximaal 16 stoere kerels en meiden inschrijven.

De Sauerland Winter Challenge 2024 gaat alleen door als er ten minste 6 deelnemers zijn.

Jij

 • Bent een bikkel in een Scoutingspeltak, Roverscouts, Plusscouts, enz. van ten minste 18 jaar.
 • Hebt zin in vette challenge in winterse omstandigheden, dus je beschikt over een prima fysieke gesteldheid.
 • Hebt vaker een hike gelopen, en je beheerst de kaart- en kompastechnieken, die we op deze site noemden.
 • Met jouw persoonlijke uitrusting kun je hiken en (over)leven in winterse omstandigheden, je draagt alle persoonlijke bagage zelf mee in je eigen rugzak, en overnacht individueel in sneeuw in jouw tentje .

Stafteam

Michiel Porte is opnieuw de kampleider van de Sauerland Winter Challenge. Hij heeft in 2013 en 2014 als deelnemer meegedaan met Mission Possible Zweden, om aansluitend in 2014 als cursist mee te doen met het Trapperskamp Extreem. Daarna draaide hij in 2015 en 2016 als staflid mee met de Eifel Experience. In 2017 maakte Michiel deel uit van de cursusstaf van het Trapperskamp Extreem. Vervolgens liet hij in 2018 als lid van het themateam de deelnemers van Scoutdoor onvergetelijke avonturen beleven. In ditzelfde jaar voegde hij als cursist van de Kamptraining Internationaal – wintereditie, Scoutakel en Geoscouten extra inzichten en vaardigheden toe aan zijn repertoire, die hij in 2019 opnieuw als staflid van de Eifel Experience kon benutten. In 2020 zette Michiel zich in als cursusstaflid van de Kamptraining Internationaal – wintereditie.

Alle stafleden van de Sauerland Winter Challenge hebben in het verleden zelf als deelnemer meegedaan met primitieve kampen en expedities, bijvoorbeeld op de HIT en tijdens kampen van onze stichting. Daarna hebben ze deelgenomen aan het Trapperskamp Extreem. Dit is de leiderscursus die door onze stichting wordt gehouden om stafleden op te leiden als “begeleider van primitieve expedities”. De meeste stafleden werken al een aantal jaren mee in stafteams van kampen van onze stichting; je gaat dus op stap met ervaren en gezellige stafleden!

Kampprijs

Deelnemen aan de Sauerland Winter Challenge 2024 kost € 241,00 per deelnemer. Het deelnemersgeld is inclusief de reis vanuit Enschede naar het Hochsauerland en terug naar Enschede met auto’s, de huur van materialen voor outdoor activiteiten, huur van basiskamp en bivakken, genoeg & lekker eten en outdoorverzekering die we via Scouting Nederland afsluiten (merk op dat daarbij een eigen risico van € 50,00 per gebeurtenis geldt).

Het deelnemersgeld dat jij voor de Sauerland Winter Challenge betaalt, besteden we zo:

 • Voeding: 36 %
 • Programmakosten: 21 %
 • Huur basiskamp en bivakken: 18 %
 • Vervoer: 15 %
 • Voorbereidingen: 7 %
 • Organisatiekosten (o.a. communicatie, benodigde materialen): 1 %
 • Onvoorziene kosten: 2 % +
 • TOTAAL: 100 %

Als je dit prettiger vindt, is het mogelijk het deelnemersgeld voor 20 december 2023 in twee termijnen te betalen. De begroting voor de Sauerland Winter Challenge is kostendekkend. Daartoe wordt er ook van alle stafleden een financiële bijdrage gevraagd; zij betalen het evenredig deel van de voeding, huur basiskamp, vervoerskosten, en deelname aan activiteiten die geld kosten.

Meer informatie

Nog meer informatie kun je krijgen via: info@trapperskamp.com of het contactformulier.

Aanmelden

Enthousiast geworden? Meld je dan snel aan, want er kunnen maximaal 16 deelnemers inschrijven.

Na jouw aanmelding

Nadat we jouw aanmelding hebben ontvangen, krijg je via de post een brief waarin o.a. staat hoe jij jouw deelnemersgeld kunt overboeken naar onze bankrekening, en leveren we onze wervingsposter 2024, waarmee je ook anderen enthousiast kunt maken voor ons activiteitenpakket in 2024.

Nadat wij jouw deelnemersgeld volledig hebben ontvangen, krijg je eind januari 2024 via de mail een informatieboekje toegestuurd. Daarmee kun jij je thuis goed voorbereiden op de Sauerland Winter Challenge. Er zijn o.a. tips opgenomen over eventueel nog aan te schaffen resp. te vervangen persoonlijke bagage om deze challenge in winterse omstandigheden te overleven.

Als je tijdens je voorbereidingen merkt, dat je nog zaken mist voor je uitrusting ben je bij de ScoutShop aan het juiste adres. Naast de online webshop, heeft de ScoutShop verschillende winkels in het land waar je de spullen kan bekijken, voelen en passen. Je wordt daar geholpen door enthousiaste mensen die verstand van zaken hebben.